Apple Pay: Így tudsz az iPhone-oddal és az óráddal fizetni 2024-ben

Ha most vettél iPhone-t vagy végre te is a mobiloddal fizetnél, akkor tetszeni fog amit az Apple Pay nyújt.

  • Írta: Homa Péter
  • frissítve: 2024. február 16.
  • promóció

Ebben az útmutatóban bemutatjuk az Apple mobilfizetési rendszerét, az Apple Pay-t, ami sokkal több, mint egy mobiltelefonba integrált bankkártya. A legtöbb bankkártya alkalmas az Apple Pay-jel való összekötésre az iPhone 6-ostól kezdve, sőt az almás cég okosórái is, úgyhogy akár egyből ki is próbálhatod ezt a fizetési módot. Megmutatjuk hogyan működik és miért érdemes neked is használnod. Kezdjük is a legfontosabbal!

Apple Pay – a lényeg, röviden

Az Apple Pay egy olyan fizetési megoldás, amely a bankkártyát helyettesítve alkalmas mobiltelefonnal történő bolti érintéses mobilfizetésre, internetes fizetésre és mobilalkalmazáson belüli fizetésre.

Azért írjuk, hogy bankkártyát helyettesítve, mert a telefonba a bankkártya digitális mása kerül regisztrálásra (pontosabban nem is a telefonba, hanem az Apple Pay rendszerébe), amely magának a kártyának a konkrét adatait nem tartalmazza, csak egy hivatkozást rá, amellyel így nem is lehet visszaélni.

Ez hogy működik?

Ezt a hivatkozást tokennek hívják és minden fizetéshez egy újabb tokenre van szükség, melyet a mobiltelefonod automatikusan lekér a banktól (amint van internetkapcsolatod), ezzel neked tehát nincs semmiféle teendőd.

A tokenes fizetési módszer jelenleg a legmodernebb technológiának számít, sőt sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos műanyag bankkártyával történő fizetés!

A Millásreggeliben beszélt Gergely Péter kollégánk a mobilfizetések és a Google Wallet (volt Google Pay) jövőjéről és más érdekességekről is.

Regisztráció az Apple Pay-be

Fontos tudnod, hogy nem tudsz bármilyen bankkártyát regisztrálni az Apple Pay-be, csak azt, amelyet a bankod enged regisztrálni.

Még az is előfordulhat, hogy ugyanattól a banktól egyes márkajelzésű kártyák regisztrálhatók az Apple Pay-be, míg mások nem, vagy például az összes lakossági kártyát lehet regisztrálni, de üzletit nem. Sőt, még olyannal is találkozhatsz, hogy a bolti érintéses mobilfizetésre nem tudsz regisztrálni, csak az internetes fizetésre.

Mutatunk pár olyan most is megnyitható bankszámlát, amikben a bankkártyát használhatod az Apple Pay-jel. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasnod.

Vissza
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
    bankszámláit...
    Mit szeretnél mobilról elintézni?
    Rendezés:
    • Bajnok bankszámla
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Mi ez?
      Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
      Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
      Mobilbanki ügyintézés
      3,9
      Megnézem
      a bank oldalán
      Részletek
      • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
    • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
      Mobilbanki ügyintézés
      5,0
      Mi ez?
      Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
      Számlanyitási akció 0 Ft
      Mobilbanki ügyintézés
      5,0
      Megnézem
      a bank oldalán
      Részletek
    • ECO bankszámla
      Mobilbanki ügyintézés
      4,3
      Mi ez?
      Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 714 Ft
      Számlanyitási akció 0 Ft
      Mobilbanki ügyintézés
      4,3
      Megnézem
      a bank oldalán
      Részletek
    • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
      Mobilbanki ügyintézés
      4,1
      Mi ez?
      Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
      Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
      Mobilbanki ügyintézés
      4,1
      Megnézem
      a bank oldalán
      Részletek
    • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
      Mobilbanki ügyintézés
      4,5
      Mi ez?
      Havi összköltség 2 308 Ft Kezdetben 806 Ft
      Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
      Mobilbanki ügyintézés
      4,5
      Megnézem
      a bank oldalán
      Részletek
    • MBH Kedvezmény Számlacsomag
      Mobilbanki ügyintézés
      2,7
      Mi ez?
      Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
      Számlanyitási akció 0 Ft
      Mobilbanki ügyintézés
      2,7
      Megnézem Részletek

    A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
    Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

    További szöveg megjelenítése

    Az Apple Pay egy egységes ökoszisztémát ajánl a mobilfizetésekhez. A Google Wallettal szemben itt minden bank esetében teljesen azonos a regisztráció és a használat folyamata, hiszen minden mögött az Apple áll.

    Ez előnye is a rendszernek, hiszen mindenki egységes felülettel és egységes fejlesztési színvonallal találkozik, de egyben hátránya is, hiszen nincs versengés az iPhone-osok táborában: a rendszert egyedül az Apple fejleszti és minden banknak vele kell megállapodnia. Ez 2024-től kezdve az Európai Unióban megváltozhat.

    Egy bankkártyát több Apple Wallethez is hozzá tudsz adni. Ha például a pároddal közös bankszámlát használtok (ami nem mindig jó ötlet, erről bővebben itt írtunk), vagy egymás kártyáját is hozzáadnátok a saját Walletetekhez, akkor ezt könnyen megtehetitek. Így anélkül tudtok például végszükség esetén fizetni a másik bankkártyájával, hogy az nálatok lenne.

    Így tudsz regisztrálni

    A regisztráció úgy indul, hogy a Wallet applikációban hozzá kell adni a betéti vagy akár a hitelkártyáidat a Wallethez. Csak azokat a bankkártyákat adhatod hozzá, amelyekkel kapcsolatban a bankod engedélyezte ezt.

    Új bankkártyát a + jelre kattintva adhatsz hozzá a Wallethez. Ha nem vagy bejelentkezve, előbb be kell jelentkezned az Apple ID-vel. A kártyák ugyanis a fiókodhoz lesznek rendelve, hogy ugyanazzal az Apple ID-vel belépve bármely eszközödről elérhesd azokat. Ugyanígy, ha törölsz egy kártyát a listából, az minden készülékeden törlődik, hiszen a művelet a fiókodra vonatkozik, nem a készülékre.

    Bankkártya hozzáadása Apple Wallethez

    A kártya regisztrációjához add meg a kártya adatait! Ezt csak egyszer, az elején kell megtenned minden kártya esetében. A regisztrációs folyamatban a bankod is kérhet be információkat tőled, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy valóban te állsz a regisztráció mögött.

    Magyar ügyfélként mely bankok vagy fintech cégek bankkártyáival használhatom a Google Walletet bolti mobilfizetésre?

    Az Apple oldalán láthatod, hogy a magyar ügyfelek számára mely hazai és külföldi pénzügyi szolgáltatók által kibocsátott bankkártyák regisztrálhatók az Apple Pay rendszerébe.

    Fontos tudnod, hogy attól, hogy egy bank a listán van, még nem biztos, hogy minden egyes kártyatípusa regisztrálható.

    Amelyik bank nincs a listán, annak a kártyáját bolti érintéses mobilfizetésre biztosan nem tudod regisztrálni az Apple Pay-be.

    Jelenleg az alábbi, Magyarországon szolgáltató bankok és fintech cégek ügyfelei használhatják az Apple Pay-t a saját bankkártyáikkal:

    • CIB Bank: CIB Mastercard és CIB Visa Inspire
    • Erste Bank: minden kártya
    • Gránit Bank: minden kártya
    • K&H Bank: minden kártya
    • MagNet Bank: minden kártya
    • MBH Bank: minden kártya, kivéve az alábbi kezdetűek: 519006, 558438, 400260, 520918
    • OTP Bank: minden kártya
    • Raiffeisen Bank: lakossági Mastercard betéti kártyák és Mastercard hitelkártya
    • UniCredit Bank: minden kártya
    • Revolut Bank: minden kártya
    • Wise: minden kártya
    • Curve: minden kártya

    Alapértelmezett kártya szerepe és beállítása

    A rendszer a legelső kártyát alapértelmezettnek állítja be, de ezt bármikor felülírhatod azzal, hogy a kívánt kártyát megérinted, majd a sor elejére húzod.

    Az alapértelmezett kártya szerepe az, hogy mindig azzal fizethess, ne kelljen azt minden fizetés előtt megadnod. Ettől még bármelyik fizetés előtt más kártyát is megadhatsz, illetve bármikor kicserélheted bármely kártyádat alapértelmezettre.

    Az Apple Pay rendszerébe több bankkártyát is regisztrálhatsz, amely közül bármelyiket beállíthatod alapértelmezettnek. Ekkor a fizetés gyorsan megtörténik, hiszen nem kell foglalkoznod a bankkártya kiválasztásával, az mindig az alapértelmezettel történik.

    Fizethetsz úgy is, hogy bármely fizetés előtt kiválasztod, hogy azt melyikkel szeretnéd végrehajtani.

    Apple Pay a bolti érintéses mobilfizetésben

    Az Apple Pay teljes mértékben képes helyettesíteni a bankkártyádat azokban a boltokban, ahol érintéses bankkártyás fizetési lehetőség van. Fontos tudnivaló, hogy az Apple Pay-hez nem tartozik külön infrastruktúra, tehát ugyanott és ugyanúgy tudsz fizetni, mint a hagyományos érintéses bankkártyákkal.

    Más szóval, ahol érintéssel tudsz fizetni bankkártyával, ott automatikusan Apple Pay-jel is tudsz. Nemcsak Magyarországon, hanem bárhol a nagyvilágban.

    Az Apple Pay esetében ugyanakkor picit másképp működik a fizetés. Míg a hagyományos érintéses bankkártyánál a fizetés a POS terminálon keresztül zajlik, addig a mobiltelefonos fizetés esetében a már említett tokeneket a telefon nem a POS terminálon, hanem a saját internetkapcsolatán (Wi-Fi vagy mobilinternet) keresztül szerzi be.

    Ezekből el is tárol néhányat előre (általában tízet), de ha ezek elfogynak és közben nem töltődik le az utánpótlásuk a mobiltelefonra, akkor nem fogsz tudni fizetni a továbbiakban. Ez kizárólag akkor fordul elő, ha folyamatosan nincs internetkapcsolatod egyszer sem, miközben költesz, sem Wi-Fi-n, sem pedig mobilinterneten keresztül. A tokenek az internetkapcsolat helyreállásakor automatikusan letöltődnek.

    És a jó hír?

    Az Apple Pay-jel világszerte minden olyan boltban tudsz fizetni, ahol a hagyományos bankkártyás érintéses fizetés jelét látod az üzlet bejáratán vagy pénztárnál.

    Érintésmentes fizetés logó

    Emellett még biztosabb a fizetés lehetősége, ha az Apple Pay logó is látható a többi, elfogadást jelző logó mellett

    Apple Pay elfogadást jelző logók

    A fizetés során hitelesítheted magad Face ID-vel, az oldalsó gomb dupla megnyomásával. Ha Touch ID-t használsz, úgy az ujjlenyomat-olvasóhoz kell érintened a korábban regisztrált ujjadat.

    Ha a hitelesítés megtörtént, az iPhone tetejét, ahol az antenna található a készüléken belül, a kártyaolvasóhoz kell tartani, éppúgy, mint a bankkártyát. A kijelzőn a Kész felirat és egy pipa megjelenése jelzi, hogy a fizetés sikerült.

    Az Apple Watch-ommal hogy tudok fizetni?

    Az Apple Watch segítségével is hasonló műveleteket kell végrehajtani. Az oldalsó gomb dupla megnyomásával automatikusan az alapértelmezett kártyát látod, másik kártya választásához duplán kell görgetni, majd a kiválasztott kártyával a kijelzőn a kártyaolvasóhoz kell érinteni a kártyát. A sikeres fizetést rezgés és hangjelzés jelzi.

    Fizetés az interneten és mobilapplikációkon belül

    Az iPhone operációs rendszerén, az iOS-en futó mobilalkalmazások közül több esetében reklámok nélküli változatban vagy prémium funkciókkal futtathatsz egyes mobilalkalmazásokat. Ehhez azonban egyszeri vagy rendszeres fizetési kötelezettség társul.

    Még gyakoribb funkció, ha az interneten vásárolunk valamit. Elég macerás ezeket kifizetni, ugyanis elő kell venni a bankkártyádat, ami böngészéskor jellemzően nincs a kezedben.

    Kíváncsi vagy a legjobb részre?

    Ha a mobilalkalmazásban vagy a webáruházban azt látod, hogy Apple Pay-jel is fizethetsz, akkor erre nincs is szükség. Az Apple Pay ugyanis a kártyáid mellett eltárolja a korábbi vásárlásaidhoz felhasznált postázási és számlázási címeket is, amivel sokkal könnyebben fizethetsz. Nemcsak azokban a webáruházakban, amelyekben már regisztráltál, hanem azokban is, melyekben nem.

    Sőt, amelyekben regisztráltál, azokba sem muszáj belépni. Elegendő, ha az Apple fiókodba be vagy lépve.

    Ezekre a kereskedőnek azonban felkészültnek kell lennie, azaz nem minden webáruházban találkozol a Buy with Apple Pay, Pay with Apple Pay, Check Out with Apple Pay vagy Continue with Apple Pay logók valamelyikével, de egyre több kereskedő csatlakozik az Apple Pay-hez, hiszen ezzel a saját vásárlóit is kényelmesebben ki tudja szolgálni.

    Ismert jelenség, hogy a vásárlók nagy számban elhagyják a kosarat vásárlás nélkül, miközben előtte már árut helyeztek bele. Az Apple Pay segíthet ennek a problémának a megoldásában a kereskedők felé azzal, hogy a vásárlóknak könnyebb, egyszerűbb vásárlást biztosít.

    Apple Pay fizetési logók

    Neked nincs más dolgod, ha mobilalkalmazásban vagy egy webáruházban Apple Pay-jel szeretnél fizetni, és ezt a fizetési lehetőséget meg is találod a többi között, minthogy ráböksz a Buy with Apple Pay logóra a mobilalkalmazásban vagy a Safari böngészőben.

    Ezután kattintással vagy koppintással kiválasztod azt a kártyát, amivel fizetni szeretnél, továbbá a számlázási és postázási címeket, és jóváhagyod a fizetést Face ID-vel, Touch ID-vel vagy jelkóddal, mire egy Kész felirat és egy pipa érkezik válaszul.

    Kézzel beírni semmit sem kell, hacsak nem egy új bankkártyát rögzítesz az Apple Pay-be vagy egy új postázási vagy számlázási címet, melyet a későbbiekben már nem kell elvégezned.

    Az Apple Pay segít a tranzakciótörténet áttekintésében

    Az Apple Pay-ben megtekintheted a vásárlási előzményeket iPhone-on vagy Apple Watch-on is. Ehhez a Tárca alkalmazásban a kiválasztott kártyára koppintva lehet megtekinteni a tranzakciók listáját.

    Azon belül bármelyik tranzakcióra koppintva előhívhatók a további részletek. Ehhez hasonlóan, Mac rendszerű számítógépen vagy iPad tableten is meg tudod tekinteni a tranzakcióidat a Tárca alkalmazásban.

    Mennyit kell fizetni az Apple Pay használatáért?

    Az Apple Pay használata során az Apple felé nem fizetsz semmilyen plusz díjat, csak a bankod felé a szokásos kártyahasználati díjakat.

    Az Apple a világon elterjedt általános bankkártya elfogadási üzleti modell szerint részesül a vásárlásod után attól a kereskedőtől beszedett bevételből, amelynél vásároltál.

    Összefoglalva

    Ha Iphone-od van, akkor már biztosan hallottál az Apple Pay-ről, de talán nem merted még használni. Hasonlóan az almás cég többi termékéhez, itt is nagyon gyors és kényelmes a regisztráció. Sokkal biztonságosabb így fizetni a bankkártyáddal, mintha mindig elő kellene venned és még gyorsabb is.

    Mi évek óta napi szinten használjuk az Apple Payt és mindenkinek ajánljuk.

    Maradtak kérdéseid?

    • Mire használható az Apple Pay Magyarországon?

      Az Apple Pay Magyarországon bolti érintéses mobilfizetésekre, applikáción belüli vásárlásokra és az internetes webshopokban - Safari böngészővel - történő használatra alkalmas.

    • Később milyen funkciók érkezhetnek az Apple Pay-be?

      Később további vásárlási, illetve fizetési funkciók érkezhetnek majd, ilyen lehet a diákigazolványok használata az oktatási intézményekben, közösségi közlekedési jegyvásárlás, személyek közötti fizetések vagy vásárlás, illetve fizetés a Csevegés vállalkozásokkal szolgáltatásokban.

    • Melyek az Apple Pay-jel kompatibilis mobiltelefonok?

      Az iPhone-modellek közül a Face ID-val rendelkező, illetve a Touch ID-val rendelkezők használhatók az Apple Pay-hez (a Touch ID-s készülékek közül kivéve az iPhone 5s modellt).

    • Melyek az Apple Pay-jel kompatibilis tabletek?

      Az iPad-modellek közül a Touch ID-val vagy Face ID-val rendelkező iPad Pro-, iPad Air-, iPad- és iPad mini-modellek alkalmasak az Apple Pay használatára.

    • Melyek az Apple Pay-jel kompatibilis okosórák?

      Az Apple Watch Series 1 és újabb modellek alkalmasak az Apple Pay használatára.

    • Hány éves kortól használható az Apple Pay?

      Legalább 13 éves kortól lehet használni az Apple Pay-t, de ez régiónként, sőt országonként változhat.

    • Egyszerre legfeljebb hány kártyát használhatok az Apple Pay-ben?

      A legtöbb készüléken legfeljebb 12 kártya, néhány régebbi modellen pedig legfeljebb 8 kártya adható meg.

    Homa Péter
    Homa Péter bankszámlaszakértő
    Linkedin
    Homa Péter bankszámlaszakértő

    Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.